BINE DE ȘTIUT Sfaturi bune despre lămpi în baie

Atunci când vă gândiți la iluminatul din baie, este important să vă amintiți unde pot fi amplasate lămpile în raport cu umiditatea și gradul de protecție, sau codul IP, pe care trebuie să îl aibă.

Dacă tavanul băii dvs. este mai înalt de 2,25 m, puteți instala lămpi cu un nivel minim de protecție IP(X)0. Lămpile trebuie să se afle la cel puțin 120 cm de capul de duș și la 60 cm de cadă.

Dacă tavanul băii dvs. este mai jos de 2,25 m sau dacă doriți o iluminare mai aproape de duș sau de cadă, lămpile au nevoie de un grad de protecție mai mare.

Nivelurile de protecție în diferite zone:

Zona 0 – IP(X)7
Zona 1 – IP(X)4
Zona 2 – IP(X)4
Zona 3 – IP(X)0

Când ar trebui să apelez la un profesionist?

Există câteva reguli importante privind instalarea anumitor echipamente electrice în baie - dacă aveți îndoieli cu privire la ce trebuie să faceți, vă rugăm să contactați un electrician sau un instalator electric.

1. În zona 0 nu aveți voie să instalați întrerupătoare, prize sau alte echipamente de cuplare.

2. În zonele 1 și 2 puteți instala întrerupătoare în circuite SELV cu o tensiune nominală care nu depășește 12 V AC sau 30 V DC fără ondulații. Sursa de alimentare trebuie să fie situată în afara zonelor 0, 1 și 2.

3. În zona 3 puteți instala întrerupătoare, prize sau alte echipamente de cuplare dacă:
- fiecare dintre ele se află pe un circuit separat
- sau sunt protejate de SELV
- fie sunt protejate de un întrerupător de curent de defect cu un curent nominal de cel mult 30mA (întrerupător HFI sau întrerupător HFPI în locuințe)